noiembrie, 2018

10noi7:00 pm8:00 pmRecomandateThe victory day7:00 pm - 8:00 pm Producător: Willy Prager, HZT-Berlin, Tanztage -Berlin, Goethe -Institut Bulgarien. Găzduit de Fabrica de Pensule Regia: Willy Prager Autor: Angelina Georgieva

Limba

engleză

Producător

Willy Prager, HZT-Berlin, Tanztage -Berlin, Goethe -Institut Bulgarien. Găzduit de Fabrica de Pensule

Synopsis

„The victory day” preia „revoluția” ca subiect al unei investigații care să fie prezentată ca un eveniment coregrafiat. Dar nu merge în direcția de a reprezenta o acțiune revoluționară specifică, ci de a „se juca” cu semiotica revoluțiilor din secolul anterior până astăzi, care par să fie foarte similare. Piesa folosește figura revoluției ca o mașinărie deja automată; o pune în acțiune redescoperind binele-cunoscute trucuri și mijloace ale mașinăriei teatrale. Lucrând cu semne și simboluri revoluționare, și punându-le într-un spațiu și timp împărțite pe scenă, spectacolul se ocupă în principal de problemele entuziasmului și a dezamăgirii revoluționare, cu scopul de a afecta astfel și audiența. Își manipulează percepțiile despre ce se întâmplă pe scenă și îl provoacă pe spectator să fie „pro” sau „contra” spectacolului. Însușindu-și semne, simboluri și accesorii revoluționare ca material, piesa le investighează performativitatea. Lucrând cu ea în mod explicit, proiectul adresează mai adânc posibilitatea eficienței revoluțiilor în ziua de azi, atunci când teatralitatea lor pare să fie mai semnificativă și atrăgătoare.

Personal, am crescut în asemenea vremuri și viața mi-a fost marcată de schimbările socio-politice din Bulgaria după 1989. A fost o perioadă de tranziție de la un regim totalitar la un sistem politic democratic. Era timpul când valorile umane, culturale și sociale s-au devalorizat la fel de repede ca moneda bulgară – leva. Nu a avut loc o revoluție în sensul clasic, dar a fost o tranziție de 20 de ani. Ce a avut loc poate fi văzut ca un nou tip de revoluție prelungită – O REVOLUȚIE PE O CADENȚĂ LENTĂ, cu multe opriri – perplexată, prelungită, extenuantă, dar în același timp fermecătoare, pașnică, emoțională, multi-stratificată și multifuncțională.

Scopul spectacolului „Ziua Victoriei” este să investigheze cum, într-o situație de spectacol, poate fi audiența afectată de ideea de revoluție. Îmi însușesc elemente din evenimentele revoluționare al ultimului secol pentru a crea o simulare în spectacol a unei revoluții. Cercetez cum aceste semne devin, eventual, produse comerciale, cum li se schimbă valoarea de-a lungul anilor și cum funcționează propaganda în teatru.

Spectacolul „Ziua victoriei” a primit The Prix Jardin d’Europe Audience Award la festivalul ImPulstanz, de la Viena în 2013.

Cu: Iva Sveshtarova, Willy Prager, Galina Borissova
În colaborare cu: Iva Sveshtarova
Muzică: Emilian Gatsov-Elbi
Lumini: Lutz Deppe
Consilier: Galina Borissova
Producător: Willy Prager, HZT-Berlin,  Tanztage -Berlin, Goethe -Institut Bulgarien
Mulțumiri: Jea Ae Lim and Rhys Marin

Bilet / rezervări

X
X