martie, 2019

26mart8:00 pm9:00 pmRecomandateIf a Tree Were to FallReciproc performativ8:00 pm - 9:00 pm Producător: Asociația Colectiv A

Limba

Instalație performativă

Producător

Asociația Colectiv A

Synopsis

Actori digitali înlocuiesc actori reali. Audrey Hepburn apare într-o reclamă de ciocolată din 2014. Carrie Fisher avea un avatar sexualizat chiar și înainte de moarte.
Celebra Hatsune Miku, care era doar un vocaloid, are acum un avatar digital care poate dansa după cum e instruit. La concertele ei holografice participă zeci de mii de spectatori, iar videoclipurile ei au milioane de vizualizări pe Youtube.

Cum putem înțelege aceste ființe digitale care ne provoacă emoțional?

Dacă tehnologia trece de pragul unui instrument subordonat voinței noastre, poate da naștere unor sensibilități noi?
Ce se întâmplă atunci când captura gesturilor sau a mișcărilor corporale care articulează emoții este redată într-un corp străin cu acuratețe?

Sunt întrebări de la care a plecat proiectul de cercetare, If a Tree Were to Fall, al artiștilor Ötvös Kinga și Adrian Ganea.

Împrumutând mecanisme folosite în jocurile video, artiștii au creat un simulator capabil de a articula mișcări în mod autonom. O entitate digitală căreia i-au atribuit un corp humanoid și care asimilează informații pe care le redă sau la care răspunde după „propria voință”.
În urma experienței unei cooperări între un corp uman și unul digital, rezultatul poate fi descris ca un exercițiu de mișcare unde aceste corpuri se întâlnesc și se provoacă reciproc.

Un performance în care cele două corpuri își chestionează capacitatea de a articula emoții în mod autonom.

____________________

Despre artiști:

Ötvös Kinga, absolventă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima și a Facultații de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai, este în prezent actriță la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. În același timp încearcă să-și găsească propriul limbaj alternativ în proiecte independente. Este flexibilă în definirea ei și a muncii ei. Interesul ei este unul călător și dorește să împingă întotdeauna granițele definițiilor de interpret / actor / muzician spre zone complementare, cum ar fi artele vizuale, matematica, opera, sau sportul.

Născut la Tg-Mureș în 1989, Adrian Ganea este un artist a cărui practică variază de la scenografie de teatru la video și animații 3D. Lucreză în general în domeniul artelor performative, fiind interesat în special de cultura digitală. Îl preocupă în general ce fel de consecințe materiale poate avea spațiul virtual asupra celui real și cum granița dintre cele două devine tot mai ambiguă.

Performance-ul este un rezultat al laboratoarelor de cercetare interdisciplinară Reciproc Performativ, realizate de Colectiv A, în 2018.
Evenimentul face parte din proiectul Reform to Perform – modele de practici teatrale pentru artiști emergenți și public.

👉 Spectacolul va avea 2 reprezentații, de la ora 19:00, respectiv de la ora 20:00. Numărul locurilor este limitat. Vă rugăm să vă rezervați un loc din timp.

****
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Bilet / rezervări

Rezervări pentru ora 19:00: bit.ly/RezervariOra7
Rezervări pentru ora 20:00: bit.ly/RezervariOra8

Impresii despre spectacol

Nu există impresii despre acest spectacol

X
X