Platforma teatruincluj.ro și cardul destinat publicului fidel de teatru INTERDEPENDENT este rezultatul unui parteneriat unic între mai multe instituții și organizații de artele spectacolului din Cluj. Scopul platformei este prezentarea calendarului comun al spectacolelor de teatru din Cluj.

Platforma a fost inițiată în 2017 de Fabrica de Pensule în parteneriat cu Reactor de creație și experiment, ZUG.zone, Teatrul Național „Lucian Blaga” și Teatrul Maghiar de Stat și a implementat în varianta pilot și Cardul INTERDEPENDENT, destinat publicului fidel de teatru.

În 2020, Centrul Cultural Clujean a preluat administrarea platformei și extinderea acesteia către spațiile și organizatorii de teatru din Cluj, atât cele instituționale cât și cele independente, cu o secțiune specială dedicată teatrului pentru copii.

Instituțiile partenere / Partnerek:

landing_update_08_2020-03

Teatrul Național „Lucian Blaga”
Piața Ștefan cel Mare nr. 2-4

www.teatrulnationalcluj.ro

Aflat în subordinea Ministerului Culturii, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca este o instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică, finanţată din subvenţii de la bugetul de stat si venituri extrabugetare. Misiunea Teatrulului Naţional Cluj este să ofere producţii teatrale şi un cadru de cercetare artistică performante la nivel local şi naţional, pentru îmbunătăţirea artistică şi profesională a mediului teatral şi creşterea nivelului de dezvoltare culturală a comunităţii oraşului, şi a comunității iubitorilor de teatru în sens mai larg. Teatrul Național Cluj are două săli de spectacole: Sala mare, cu o capacitate de 933 de locuri, și Studioul „Euphorion”, cu o capacitate de 100 de locuri, spațiu dedicat preponderent tinerilor creatori și cercetărilor artistice ale acestora. Trupa Teatrului Național a reușit prin performanțele sale să aducă la Cluj-Napoca regizori importanți, dornici să lucreze aici, având ca rezultat spectacole foarte apreciate de public, dar și de către critici, acestea fiind premiate și prezentate în festivaluri de teatru de prestigiu din țară și străinătate. „Întâlnirile Internaționale de la Cluj” reprezintă unul dintre evenimentele semnificative organizate anual de către teatru. Festivalul face parte din programul teatrului intitulat „PRIORITATE: ROMÂNIA” și are drept scop promovarea dialogului internațional prin teatru, inițierea şi realizarea de colaborări culturale în spațiul național și internațional. Festivalul are o tematică diferită în fiecare an, de la subiecte de interes artistic general şi teme sociale, până la focalizarea asupra operelor unor artişti sau a unor curente artistice specifice. În fiecare an, Teatrul Național Cluj organizează proiectele „Ziua Porților Deschise” și „Noaptea Porților Deschise”, al căror principal scop este să apropie spectatorii de lumea Teatrului, printr-o abordare creativă a întâlnirii dintre actori și public.

landing_update_08_2020-04

Teatrul Maghiar de Stat
Strada Emil Isac nr. 26-28

www.huntheater.ro

Teatrul Maghiar de Stat Cluj este un element determinant pentru identitatea culturală a oraşului, fiind totodată cea mai veche companie de teatru în limba maghiară, care funcţionează fără întrerupere de la înfiinţare. Începând din 2008 este membru al Uniunii Teatrelor din Europa. Spectacolele sale promovează un limbaj teatral progresiv, atent la tendinţele internaţionale actuale. Repertoriul teatrului cuprinde deopotrivă spectacole după texte clasice şi contemporane ale literaturii maghiare şi universale. Pe lângă reprezentaţiile în sala mare şi în sala studio, teatrul organizează seri de teatru-lectură și programe culturale comunitare. Teatrul Maghiar este, de asemenea, organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, care are loc o dată la doi ani. Estetica proprie a teatrului, născută la confluenţa tradiţiei teatrale maghiare şi a şcolii regizorale româneşti, este consolidată prin invitarea unor creatori care – pe lângă realizarea unor spectacole apreciate de public şi de profesionişti – asigură continuitatea prospeţimii spirituale a companiei. Dincolo de sistemul de repertoriu menit să vină în întâmpinarea nevoilor unui public larg, teatrul îşi propune să fie și un loc creator de noi nevoi, sala studio fiind unul dintre spațiile dedicate acestei activități. Scopul teatrului este să organizeze evenimente conexe – ateliere de creaţie, programe de iniţiere, workshop-uri etc. – care dau naştere unui mediu deschis şi atent la nevoile publicului său. Echipa artistică a teatrului este considerată una din cele mai închegate și puternice din ţară. Acestei echipe i se alătură în mod regulat artişti tineri, ceea ce facilitează schimbul de experienţă între generaţii şi continuitatea profesională. Profitând de avantajele unui mediu multicultural, teatrul nu se adresează doar comunităţii locale sau unei singure comunităţi lingvistice: toate spectacolele sale sunt subtitrate în română, unele beneficiază şi de subtitrare în limba engleză. Compania participă în mod regulat la proiectele internaţionale promovate de Uniunea Teatrelor din Europa. Ea acordă importanţă reprezentării valorilor locale pe scena internaţională, precum şi contactului cu tendinţele teatrului mondial şi dialogului între creatori.

landing_update_08_2020-05

Reactor de creație și experiment
Strada Petőfi Sándor nr. 4

www.reactor-cluj.ro

Reactor de creație și experiment este un spațiu cultural energic și viu într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice alternative. În curtea de la numărul 4 de pe strada Petőfi Sándor funcționează, în același timp o bulă în mijlocul orașului și un loc profund legat de acesta, un teatru independent, un spațiu de concerte și de expoziții, dar și o mică bibliotecă deschisă recent. Înființat în 2014, Reactor și-a crescut treptat aspirațiile și proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artiști (Fresh Start – rezidențe de creație) și a dramaturgiei contemporane (Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică), dar și pe dezvoltarea publicului (Teen Spirit, platformă dedicată adolescenților) sau pe punerea în discuție a unor teme actuale (Reactor Social). O altă platformă de succes a spațiului este MiniReactor, care propune săptămână de săptămână un program de spectacole, ateliere și alte activități pentru cei mai mici dintre locuitorii Clujului. Deshiderea către oameni și idei au transformat Reactorul într-un catalizator al energiilor creative clujene, un loc care nu îngrădește libertatea de expresie și care încurajează experimentul artistic. Convingerea că un mediu cultural bogat e esențial pentru dezvoltarea unui oraș, a calității vieții și a publicului acestuia, este doar unul din motivele pentru care cei de la Reactor cred în colaborare și schimb de idei și mențin relații apropiate cu ceilalți membri ai comunității artistice din Cluj-Napoca și din țară.

landing_update_08_2020-06

ZUG.zone
Stada Traian nr. 40-42

www.varoteremprojekt.ro

Trupa de teatru clujeană Váróterem Projekt își desfășoară activitatea în spațiul ZUG de pe strada Traian, nr. 40-42, începând din octombrie 2014. ZUG este un spațiu cultural independent unde publicul poate participa la spectacole produse de trupă, dar și la spectacole invitate. ZUG asigură condiții pentru inițiative noi, pentru realizarea unor proiecte teatrale, de muzică și de film. În noul centru cultural din Cluj au loc programe diverse pentru toate vârstele.

landing_update_08_2020-07

ZIZ - Art and Social Area
Strada Paris nr. 5

facebook/zizartandsocialarea

ZIZ –Art & Social Area este un spațiu compus care există prin eforturile comune ale patru organizații clujene: Asociația Teatrală Shoshin, Made in Pata Rât, Asociația Colectiv A și Fabrica de Pensule. Situat la etajul 1 al Sinagogii Ortodoxe de pe Strada Paris nr. 5, acest loc revine la viață și se deschide publicului oferind experiențe deopotrivă artistice și de conectare cu ceilalți. Fost lăcaș de cult al comunității evreiești, își păstrează funcția de loc comun și incubator al comunității, noii locatari deschizând spațiul pentru toți clujenii, indiferent de etnie și religie. ZIZ își propune să devină spațiul în care poți simți că aparții locului, că prin caracterul lui intercultural și interdisciplinar poți să-ți găsești atât gașca cât și evenimentele care să te inspire în viața de zi cu zi. Activitățile celor patru organizații sunt dedicate unui public larg, de la adolescenți, la adulți seniori. Vă așteptăm să descoperiți atelierele și cursurile de teatru și dans, laboratoarele artistice folosind tehnici de Virtual și Augmented Reality, spectacolele de teatru și dans, rezidențele artistice și concertele noastre. ZIZ nu este doar despre artă ci este despre artă într-o societate marcată de schimbări accelerate din punct de vedere ecologic, economic și politic. Împreună cu voi putem să ne dezvoltăm gândirea critică prin dezbateri, proiecții de filme, expoziții etc. și să ne pregătim pentru schimbări majore pe care le resimțim deja. De la micro la macro: ZIZ se află în epicentrul transformărilor urbane ale Clujului și e martor al gentrificării orașului care înlocuiește o istorie recentă cu narativa orașului creativ. ZIZ este format dintr-un grup de actori culturali conștienți de schimbările climatice pe care le luăm în calcul în prefigurarea activităților noastre. O luăm pas cu pas și dorim ca prin proiectul nostru să contribuim la o mai strânsă legătură între artă și societate. În timp, dorim să devenim un centru de cercetare și formare profesională în artele spectacolului și dezvoltare comunitară.

Shoshin

www.shoshintheatre.com

Asociația Teatrală Shoshin se încadrează în sectorul cultural independent al orașului. Se concentrează pe implicarea practicii performative în viața orașului ca un mod alternativ de a creea dialog în situația multiculturală și între generații, respectiv pe susținerea cooperării între domeniul cultural şi alte domenii ale vieţii publice clujene în special în educație și coeziune socială. Asociația este implicată în: crearea de spectacole și alte manifestații culturale; realizarea unor parteneriate internaţionale care facilitează (re)cunoaşterea şi integrarea diferitelor culturi pentru a ajunge la o cunoaştere şi apreciere mai aprofundată a sinelui şi al celuilalt; coordonarea de evenimente, publicaţii, proiecte și ateliere care folosesc în mod artistic şi în mod educativ uneltele specifice teatrului, artei actorului, sau a combinaţiei lor cu alte forme de artă sau ştiinţe, şi care ajută la dezvoltarea şi răspândirea potenţialului teatrului de a acţiona benefic şi în mod direct asupra societăţii, a tineretului, a persoanelor vârstnice, a persoanelor cu dizabilităţi, sau a celor care trăiesc pe periferia societăţii în România şi pe plan internaţional. În 7 ani de activitate, Asociația a organizat un număr mare de ateliere atât pentru artiști al scenei, cât și pentru cei provenind din alte profesii sau din comunități neglijate de societate, a produs mai multe spectacole în aer liber, în studiouri și în spații alternative, a derulat proiecte în mediul urban cât și rural, a organizat patru ediții a unui festival itinerant cu caracter internațional (KaravanAct), o conferință internațională, și a participat în mai multe proiecte internaționale Erasmus+ și Europa Creativă. În 2020, Shoshin a fost unul din inițiatorii ZIZ Art and Social Area.

Colectiv A

www.colectiva.ro

Colectiv A este un ONG cultural membru fondator al spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. Colectiv A a organizat timp de zece ediții festivalul internațional de artele spectacolului și imagine video, Temps d’images iar din anul 2012 până în anul 2018 a organizat proiectul comunitar de LaTerenuri ­ Spațiu Comun în Mănăștur. Prin activitatea sa, Colectiv A participă la dezvoltarea scenei culturale locale prin laboratoare de cercetare, workshop­uri de dans contemporan, producții de spectacole interdisciplinare, rezidențe artistice, proiecte culturale participative etc. În prezent este interesată de crearea unor condiții de cercetare interdisciplinară pentru artiști independenți, aflați la diferite vârste, condiții care să faciliteze dezvoltarea profesională prin îmbinarea diferitelor metodologii – din diferite domenii științifice – cu practica procesului creativ. Colectiv A participă în mod activ la dinamica și dezvoltarea scenei artistice clujene prin proiectele pe care le propune. În anul 2016 Asociația Colectiv A a primit premiul Administrației Fondului Cultural Național pentru activare interdisciplinară. De asemenea, este membră în rețeaua IETM și a fost partener activ în rețeaua Eastern European Performing Arts Platform.

Fabrica de Pensule

www.fabricadepensule.ro

Fabrica de Pensule este o organizație neguvernamentală și non-profit din Cluj-Napoca, activă în zona artei contemporane, cu un program constant în domenii precum artele vizuale, artele spectacolului, mediere și educație artistică, formare culturală. Fabrica de Pensule a fost constituită ca federație în 2009, o organizație umbrelă incluzând peste 50 de artiști, galeriști, manageri culturali, care au pus bazele spațiului independent de artă contemporană Fabrica de Pensule, devenit unul dintre cele mai relevante exemple de conversie a unei clădiri industriale într-un spațiu cultural independent. După 10 ani de existență ca spațiu fizic, găzduit într-o fostă clădire industrială, am fost constrânși de un complex de condiții și transformări ale spațiului economic și cultural al orașului să ne regândim identitatea, trecând la o nouă etapă, pe care am numi-o platformă-program-comunitate. Pornind de la o nouă viziune artistică și instituțională, Fabrica de Pensule trece la o nouă identitate, cea a rețelei de expertiză, a cărei funcție principală este transferul de cunoștințe noii generații de artiști și manageri culturali. În prezent, organizația continuă să lucreze cu o rețea de profesioniști (artiști, producători și manageri culturali), care s-au format și maturizat în contextul proiectelor dezvoltate de Fabrica de Pensule. Din 2020, Fabrica de Pensule consolidează și inițiază noi parteneriate cu alți actori culturali, la nivel național și internațional, desfășurând în spațiile acestora activități care tratează subiecte și teme actuale, de la expoziții și spectacole realizate în parteneriat, la ateliere, rezidențe și alte tipuri de activități educaționale orientate către noile generații și artiștii emergenți. Activitatea Fabricii de Pensule se bazează pe importanța colaborării și a construcției unui discurs critic în jurul artei și culturii contemporane, cu un accent important pe dialogul între discipline și practici colaborative și cu o importantă componentă de cooperare la nivel național și internațional. Organizația a fost și va rămâne în continuare implicată în formarea conținutului cultural relevant, atât pentru comunitatea artistică, cât și pentru publicul larg. Membrii rețelei Fabricii sunt adesea implicați în dezvoltarea politicilor culturale și urbane în contextul local.

landing_update_08_2020-08

Tranzit House
Strada Barițiu nr. 16

www.tranzithouse.ro

Proiectul Casa Tranzit s-a născut în 1997 ca răspuns la o nevoie resimțită de numeroase grupuri de artiști și intelectuali din Cluj, aceea de a avea un centru independent pentru artă și gândire contemporană. În acest scop, fosta sinagogă „Poalei Tzedek, de pe malul Someșului, a fost închiriată de la Comunitatea Evreilor din Cluj. Strategia noastră se concentrează simultan pe restaurarea și conservarea clădirii, precum și pe găzduirea de conținut artistic și social. Conceptul de reconversie este un concept cheie pentru noi. Prin acesta, urmărim reinterpretarea simbolică a spațiului și subliniem importanța complexului arhitectural în peisajul urban și istoric al Clujului.

landing_update_08_2020-09

Centrul de Creație Maidan
Strada Eroilor nr. 16

www.maidan.space

Centrul de Creație MAIDAN este un proiect antreprenorial de orientare artistică interdisciplinară, început în anul 2020 prin transformarea unei foste galerii de artă într-un centru cultural cu un studio multifuncțional dotat cu echipamente de ultimă generație. Organizația MAIDAN își propune să se dezvolte ca un loc al proiectelor colaborative prin care artiștii, producătorii autohtoni dar și internaționali, să facă publicului oferte culturale de calitate. Totodată, MAIDAN se definește ca un incubator de creație artistică menit să ofere o platformă de exprimare atât pentru artiștii aflați la început de carieră, cât și pentru cei deja recunoscuți. Activitatea Centrului de Creație MAIDAN este structurată pe trei dimensiuni: arte performative (teatru, muzică, perfomance, dans), arte vizuale și proiecte educaționale prin artă.

Magic Puppet
Bulevardul Eroilor nr. 16

www.facebook.com/puppetmagic

Teatrul Magic Puppet este un spațiu de spectacole al companiei Magic Puppet, fondată în 2013 din dorința de a prezenta spectacole inedite și interactive. Teatrul Magic Puppet își dorește să devină un centru de educație și distracție pentru întreaga familie. În primul rând pentru părintele(tutorele) care să aibă încredere în noi că putem oferi un plus valorilor educative (complementar educației formale). Iar în al doilea rând pentru copii care să descopere personaje și povești ușor de îndrăgit și care prezintă un model civic și moral demn de urmat. Pentru că noi considerăm că teatrul de păpuși nu este destinat exclusiv copiilor ne-am propus să facem cunoscută arta păpușăriei publicului larg. Odată cu deschiderea sălii de spectacole de pe Bulevardul Eroilor nr. 16 am început seria experimentelor teatrale dedicate publicului adult, urmând ca unele dintre ele să se materializeze în spectacole de teatru.

landing_update_08_2020-10

Spectacole pentru copii

Teatrul Puck
Strada I. C. Brătianu nr. 23

www.teatrulpuck.ro

Teatrul de Păpuşi „Puck" a fost înfiinţat în 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck" este alcătuit din aproximativ 30 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional „Puck", unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck", un eveniment dedicat întregii familii.

Minireactor
Strada Petőfi Sándor nr. 4

reactor-cluj.com/program-minireactor

MiniREACTOR este un teatru independent pentru copii din România care funcționează regulat, cu stagiuni anuale, program lunar și spectacole în fiecare săptămână. Activează ca platformă dedicată publicului foarte tânăr din cadrul spațiului cultural REACTOR de creație și experiment din Cluj-Napoca. De la înființarea din 2014, MiniREACTOR a produs spectacole de teatru pentru copii, numeroase ateliere și a participat la festivaluri de profil din țară și din străinătate, consolidându-și poziția și câștigând un public tot mai numeros. Programul cultural urmărit de MiniREACTOR este unul de inovație și experiment în domeniul teatrului pentru copii, un cadru care în România, suferă în general de repetitivitate și arhaizare. Credem că publicul foarte tânăr are nevoie, la fel ca cel adult, de artiști în căutare de noi mijloace de expresie artistică și de povești relevante pentru contextul în care trăim. MiniREACTOR susține de asemenea accesul la cultură și integrarea socială a copiilor care provin din medii dezavantajate.

Magic Puppet
Bulevardul Eroilor nr. 16

www.facebook.com/puppetmagic

Magic Puppet este o companie de teatru fondată în 2013 din dorința de a prezenta spectacole inedite și interactive copiilor, indiferent de locul de desfășurare. Folosind suportul teatrului de păpuși și caracterul interactiv al spectacolelor, dorim să îi învățăm pe copii valorile morale și ce înseamnă curajul, prietenia, adevărul, acceptarea s.a. Așa au luat naștere spectacole de teatru de păpuși, magie, experimente științifice, ventrilocie, baloane uriașe de săpun sau storytelling. Dar pentru că ne-am propus să facem cunoscută arta păpușeriei tuturor, indiferent de vârstă, am decis să creăm instalații și performance-uri stradale cu personaje fantastice.
„Noi credem că interacțiunea dintre oameni poate face ca lucrurile frumoase să se întâmple. De aceea considerăm că adevărata magie este cea care îi unește pe oameni în afara ecranelor, și nu are nevoie decât de atenție ca să se întâmple.”

Anima Art

www.animaart.ro

AnimaArt este o asociație non-profit din Cluj-Napoca a cărei activitate constă în producții teatrale pentru copii utilizând specificul teatrului de animație și arta mânuirii păpușii. Suntem o trupă de teatru itinerantă. Spectacolele noastre se plămădesc în studioul AnimaArt și apoi călătoresc oriunde sunt invitate. Venim în teatre, grădinițe, școli, instituții, spații publice, parcuri și oriunde este nevoie de noi pentru a aduce zâmbetul pe buze. Spectacolele noastre sunt create pentru a fi ușor montate în spații cât mai variate, fâcând apel la o scenagrafie inedită și fascinantă. Astfel, elementele de decor crează mirajul poveștii oriunde sunt plasate.

landing_update_08_2020-11

Alte spații
evenimente de teatru
punctuale

Finanțatori / Támogatók: 

finant-02
X
X