noiembrie, 2018

15noi7:00 pm8:30 pmRecomandateRecviem pentru Europa (Republica Moldova)proiect East by East7:00 pm - 8:30 pm Producător: Teatru-Spălătorie, Schauspielhaus Graz. Găzduit de Fabrica de Pensule Regia: Nora Dorogan, Nicoleta Esinencu, Kira Semionov, Doriana Talmazan, Artiom Zavadovsky

Limba

română și rusă, cu supratitrare în engleză

Synopsis

La nivel politic Asigurarea unui mediu de afaceri confortabil și asigurarea unei atractivități investiționale în Republica Moldova este prioritatea numărul unu al acestui Guvern (Pavel Filip, prim-ministru al Republicii Moldova), cât și la nivelul societății civile și mass-media domină practic în exclusivitate discursul care susține încurajarea investițiilor străine cu orice preț. Pentru care principalul indicator al garantării bunăstării Moldovei, adică a cetățenilor acestei țări, sunt milioanele de euro investiți și locurile de muncă care apar, dar nu și condițiile de lucru.

Finanțatorii, investitorii, patronii, angajatorii vor fi tot timpul mai importanți decât angajații care primesc salariile în plic, muncitorii care lucrează cu mult peste 40 de ore pe săptămână, lucrătorii la negru – pentru care Codul Muncii nu e pentru protecția muncitorului, ci pentru crearea unui mediu de afaceri favorabil.

În Recviem pentru Europa, echipa Teatru-Spălător și-a propus să vadă cum stau lucrurile din perspectiva oamenilor care muncesc în aceste companii. Dincolo de mândria de a coase pentru Armani sau Dior, de a face cabluri pentru BMW sau Mercedes. Care e istoria lor?

În acelaș timp, în acest proces numit tranziție în care se află Moldova în ultimii mai mult de 20 de ani, nu este singură. Este încurajată, ghidată, chiar presată de instituții și structuri internaționale cum ar fi FMI, Banca Mondială sau Uniunea Europeană.

Moldova are o singură posibilitate, să aleagă între Rusia și Europa. Este opinia care a monopolizat spațiul public. Și care identifică orice discurs critic asupra Europei ca fiind o poziție pro-Rusia și viceversa. Privind dincolo de această opinie, Recviem pentru Europa reflectă critic modul în care și-au promovat discursul, politicile, dar mai ales interesele în Moldova instituțiile europene și modul în care acestea au afectat cetățenii Moldovei. Și nu în ultimul rînd, modul în care capitalismul a fost promovat ca fiind unica soluție fără a avea dreptul de a chestiona acest lucru.

concept și autor: Nora Dorogan, Nicoleta Esinencu, Kira Semionov, Doriana Talmazan, Artiom Zavadovsky

Bilet / rezervări

Impresii despre spectacol

Nu există impresii despre acest spectacol

X
X